Dzień dobry!
Dzisiaj mam dla was przepis na zupę jarzynowa z mrożonek. Zupa ta gości na moim stole dosyć często, jest pyszna, zdrowa i sycąca.
Zazwyczaj zupy gotuje w dużych ilościach, zeby starczyły na 3-4 dni. Mój mąż zawsze zabiera zupę do pracy i lubi gdy pływa w niej dużo warzyw.
Składniki:
- woda 3,5l
- mrożone warzywa (brokuly, kalafior, fasolka, groszek, kukurydza).
- 2-3 marchewki
- 5 ziemniaków
- 1 cebula
- 3 kostki rosołowe
- sól, pieprz, przyprawa jarzynka, ziele angielskie, liść laurowy.
- maka do zasmażki
- Śmietana 18%
Sposób przygotowania:
1. Do garnka nalewam 3,5 litra zimnej wody, dodaje kostki rosołowe, łyżkę przyprawy "jarzynka", dwa liście laurowe i dwa ziarenka ziela angielskiego.
2. Obieram ziemniaki i marchewkę, i kroje w kosteczkę po czym dodaje je do zupy i czekam ok. 30 minut aż woda zacznie się gotować, a warzywa zmiękną.
3. Gdy moja zupa zacznie się już gotować, a ziemniaki i marchewka zrobią się miękkie dodaje mrożone warzywa i czekam następne 10-15 minut. W tym czasie przygotowywane zasmażkę (przysmażam cebulkę na maśle na patelni i dodaje kilka łyżeczek maki) po czym wlewam ja do zupy.
4 Nastepnie odlewam chochelkę wywaru do szklanki i czekam kilka minut po czym dodaje 3 łyżki kwaśnej śmietany i mieszam dokładnie aby wywar polaczyl sie ze smietana po czym ponownie wlewam do mojej zupy. Gdy zupa już się zagotuje dodaje soli i pieprzu do smaku.
4 Nastepnie odlewam chochelkę wywaru do szklanki i czekam kilka minut po czym dodaje 3 łyżki kwaśnej śmietany i mieszam dokładnie aby wywar polaczyl sie ze smietana po czym ponownie wlewam do mojej zupy. Gdy zupa już się zagotuje dodaje soli i pieprzu do smaku.
Smacznego. :)
No comments:
Post a Comment