Składniki:
- 3,5 litra wody
- Mrożone warzywa (ja dodalam brokuly, kalafior, fasolka, groszek, kukurydza, bób).
- 2-3 marchewki
- 5 ziemniaków
- 1 cebula
- 3 kostki rosołowe
- 200 g makaronu (ja uzylam malych muszelek)
- Sól, pieprz, przyprawa jarzynka, ziele angielskie, liść laurowy.
- Maka do zasmażki
- Śmietana 18%
- Natka pietruszki (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1. Do garnka nalewam 3,5 litra zimnej wody, dodaje kostki rosołowe,
łyżkę przyprawy „jarzynka”, dwa liście laurowe i dwa ziarenka ziela
angielskiego.
2. Obieram ziemniaki i marchewkę, i kroje w kosteczkę po czym dodaje je
do zupy i czekam ok. 30 minut aż woda zacznie się gotować, a warzywa
zmiękną.
3. Gdy moja zupa zacznie się już gotować, a ziemniaki i marchewka zrobią
się miękkie dodaje mrożone warzywa i czekam następne 10-15 minut.
Dodaje makaron (małe muszelki ok
250g). W tym czasie przygotowywane zasmażkę (przysmażam cebulkę na maśle
na patelni i dodaje kilka łyżeczek maki) po czym wlewam ja do zupy.
4 Nastepnie odlewam chochelkę wywaru do szklanki i czekam kilka minut po
czym dodaje 3 łyżki kwaśnej śmietany i mieszam dokładnie, aby wywar połączył się ze śmietana po czym ponownie wlewam do mojej zupy. Natkę pietruszki siekam drobno i również dodaje do zupy. Gdy zupa już się zagotuje dodaje soli i pieprzu do smaku.
Bardzo lubię gdy w zupie pływa dużo wszywek, dlatego w przepisie nie ma podanej ilości warzyw, które dodałam, każdy niech doda tyle ile lubi.
Smacznego. :)
No comments:
Post a Comment