Dzień dobry!
Dziś przychodzę do was z moim przepisem na gulasz
wołowy. :)
Skladniki:
- 1kg łopatki wieprzowej na gulasz.
- 2 marchewki
- Mrożony groszek (opcjonalnie)
- Pieczarki (opcjonalnie)
- 1 duża cebula
- 2 duże ząbki czosnku.
- Papryka (opcjonalnie)
1 łyżeczka słodkiej lub ostrej papryki.
- 1 łyżka vegety lub przyprawy jarzynka.
- 2-3 łyżki przecieru pomidorowego.
- 2 listki laurowe
2 ziarna ziela angielskiego.
- Sol, pierz
- 2 łyżki maki pszennej i 1/4 kubka wody (do zagęszczenia gulaszu).
- Margaryna (do smażenia)
Mięso dokładnie myje, kroje w jeszcze drobniejsza
kostkę po czym
obsmażam na patelni na zloty kolor, wrzucam do garnka i zalewam woda (ok 1cm
powyżej poziomu
mięsa), dodaje
vegetę lub
przyprawę jarzynkę, ziele angielskie i listki laurowe i dusze pod przykryciem.
Cebule kroje w
kostkę po czym
podsmażam na patelni, po chwili dodaje drobno posiekany czosnek
smażę jeszcze przez
chwilkę i dodaje do garnka z
mięsem.
Marchewkę,
paprykę i pieczarki
również kroje w malutka
kosteczkę po czym razem z groszkiem dodaje do
mięsa i dalej dusze pod przykryciem (ok 30 min) na
małym ogniu
mieszając co
jakiś czas
zeby mięsko nie
przypaliło się do dna garnka.
Do kubeczka wlewam niewielką ilość wody (gdy
mięsko jest
już miękkie) i dosypuję mąkę po czym wszystko razem dokładnie mieszam i wlewam do gulaszu (dzięki dodaniu mąki sos się zagęści i nie będzie taki
wadisy. Dusze przez kolejne 5-10 minut.
Gulasz podaje z kasza gryczana lub ziemniakami i
ogórkami kiszonymi.
Smacznego!
No comments:
Post a Comment