Wednesday 6 July 2016

Gulasz wieprzowy z warzywami




Dzień dobry! Dziś przychodzę do was z moim przepisem na gulasz wołowy. :)
Skladniki:
  • 1kg łopatki wieprzowej na gulasz. 
  • 2 marchewki  
  • Mrożony groszek (opcjonalnie)  
  • Pieczarki (opcjonalnie) 
  • 1 duża cebula 
  • 2 duże ząbki czosnku.  
  • Papryka (opcjonalnie) 1 łyżeczka słodkiej lub ostrej papryki. 
  • 1 łyżka vegety lub przyprawy jarzynka. 
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego. 
  • 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego.  
  • Sol, pierz 
  • 2 łyżki maki pszennej i 1/4 kubka wody (do zagęszczenia gulaszu). 
  • Margaryna (do smażenia)
Mięso dokładnie myje, kroje w jeszcze drobniejsza kostkę po czym obsmażam na patelni na zloty kolor, wrzucam do garnka i zalewam woda (ok 1cm powyżej poziomu mięsa), dodaje vegetę lub przyprawę jarzynkę, ziele angielskie i listki laurowe i dusze pod przykryciem. Cebule kroje w kostkę po czym podsmażam na patelni, po chwili dodaje drobno posiekany czosnek smażę jeszcze przez chwilkę i dodaje do garnka z mięsem. Marchewkę, paprykę i pieczarki również kroje w malutka kosteczkę po czym razem z groszkiem dodaje do mięsa i dalej dusze pod przykryciem (ok 30 min) na małym ogniu mieszając co jakiś czas zeby mięsko nie przypaliło się do dna garnka. Do kubeczka wlewam niewielką ilość wody (gdy mięsko jest już miękkie) i dosypuję mąkę po czym wszystko razem dokładnie mieszam i wlewam do gulaszu (dzięki dodaniu mąki sos się zagęści i nie będzie taki wadisy. Dusze przez kolejne 5-10 minut. Gulasz podaje z kasza gryczana lub ziemniakami i ogórkami kiszonymi. Smacznego!

No comments:

Post a Comment